believer

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Kto si dá zemitý čaj?

Rôzne podoby Pu-erh
Rôzne podoby Pu-erh

V predošlom článku  som písal  ako čaj vnímajú v rôznych končinách sveta, ako sa dostal do Európy, ako ho pripravujú Angličania.

Minimálne v jednom by sa mohol čaj prirovnať k vínu. A je to v škále druhov a príchutí. Táto škála je  veľmi široká a možno ju prirovnať k vínam bielym, červeným a ružovým. Odrody majú svoju paralelu v sortách zelených, čiernych a oolongu. Tak napríklad zatiaľ čo biely čaj Šou-mej (Show Mee) je obdobou neskvaseného vínneho muštu, čaj Pu-erh pochádza sťaby z kategórie ťažkých vín.

No a práve pri Pu-erh (Pchu-er) začnem s popisom niekoľkých druhov čajov, čajov ktoré mám rád a z nich práve Pu-Erh je na vrchole.

Pri dobrom skladovaní má tento čaj prakticky neobmedzenú trvanlivosť a jeho senzorické vlastnosti sa dokonca pribúdajúcimi rokmi zlepšujú. Zatiaľ čo zelené a čierne druhy sú najlepšie čerstvé a čas im uberá na kvalite, Pu-erh zreje ako dobré víno. V niektorých špeciálnych predajniach  nájdete v ponuke aj 20 až 35-ročný.

Pu-erh  sa pravdepodobne najviac podobá čaju aký pili Číňania už zhruba pred 2000 rokmi. V starej Číne patril medzi najvyberanejšie sorty, ktoré sa podávali iba cisárom. Bežnému ľudu sa konzumácia tohto tzv. „cisárskeho čaju“ dôrazne odopierala.

Je to čaj, ktorý  bol viacnásobne oxidovaný za účasti prirodzených baktérií a plesní z čajovníkových listov. Za zdroj Pu-erhu sa pokladá voľne rastúci čajovník druhu Camellia assamica, konkrétne odroda Ta-jie (Dayeh), čo znamená „veľký list“. Po spracovaní sa Pu-erh s pomocou rôznych prírodných lepivých látok (napr. aj krvnej plazmy) lisuje do tvarov miniatúrnych vtáčích hniezd, gúľ, tehál, koláčov, hubovitých tvarov a pod. Na záver sa jednotlivé kúsky ručne balia do bambusových listov a preväzujú vláknami palmových listov. V takejto úprave je čaj určený najmä pre čínsky trh, v rámci exportu naň natrafíme predovšetkým v sypanej forme alebo v podobe nálevových sáčkov.  Nie je už však ťažké aj u náz zohnať lisovanú formu Pu-erh.

Pu-erh patrí medzi druhy so skutočne špecifickou vôňou a chuťou. V príručkách, ale aj  v praxi sa možno stretnúť s rôznorodou klasifikáciou a opismi vplyvu čaju na chuťové poháriky a čuchové bunky. Stretávame sa s rôznymi priprovnaniami chute a vôni tohto čaju. Najviac prevládajú prívlastky ako zemitý, plesnivý, zatuchnutý. Tí, ktorým zachutí tento čaj ho opisujú ako čaj s vôňou sladkastou až medovo zatuchnutou, zemitou Chuť má  veľmi hladkú, plnú, jemne horkastú, zemitú s nepatrnou zvieravosťou.

Podľa učenia tradičnej čínskej medicíny patrí Pu-erh k päťdesiatim najvýznamnejším liečivým rastlinám. Výsostné postavenie tohto čaju umocňuje i fakt, že chráni pred infekčnými chorobami, posilňuje imunitný systém, pôsobí antidepresívne a uznanie si získal aj ako účinný prostriedok pri poruchách trávenia a proti hnačkám. Považuje sa aj za prírodný požierač tukov. Tajomstvo liečivých účinkov Pu-erhu spočíva v ušľachtilej plesni, ktorá sa vytvára na pomaly dozrievajúcich, oxidujúcich lístkoch. Podobný proces možno pozorovať pri príprave kvalitných zrejúcich syrov. No a ako je známe, niektoré druhy plesní účinkujú v ľudskom organizme sťaby antibiotikum. Pri pravidelnom pití troch šálok denne je údajne možné znížiť hladinu cholesterolu až o 13% za mesiac.

A ako pripraviť Pu-erh?

Pre tento čaj je vhodné si špeciálne rezervovať jednu kanvicu, lebo jeho výrazná zemitá vôňa ostáva v stenách, odkiaľ sa spätne vylúhuje. Keby ste vzápätí v tej iste nádobe pripravili  napr. Paj-mu-tan (veľmi jemný čínsky biely čaj), stratil by svoju delikátnu vôňu a chuť.

Príprava: 1 zarovnanú čajovú  lyžičku Pu-erhu zalejeme šálkou (2 dcl) vody zohriatej na teplotu 95-100°C a 3-10 minút necháme odstáť. U lisovaných druhov to bude o niečo viac. Pri lepších druhoch sa ani pri lúhovaní presahujúcom 7 minút nemusíme obávať pocitu zvýšenej zvieravosti na jazyku, pri tých horších však môže byť výsledkom  čaj drsnejšej chuti. Je možné, že chuť Pu-erhu sa na prvý raz niekomu bude zdať príliš výrazná. V takom prípade odporúčam výluh pripraviť z polovičnej dávky. Ďalšou možnosťou je prvý nálev po 30 sekundách zliať a vzápätí zaliať lístky ešte raz. Troška cukru alebo medu  chuť ešte trochu zjemní. Vzhľadom k nízkemu obsahu kofeínu je možné Pu-erh popíjať prakticky po celý deň, dokonca aj pred spaním. Tiež ho môžeme miešať s inými čajmi. Výborná je napríklad zmes s čajom Šou-mej (Show mee), ktorá pôsobí v lete príjemne ochladzujúco.

Pu-Erh mi zabral viac riadkov ako som plánoval, z toho dôvodu ďalšie  druhy mojich obľúbených čajov popíšem v nasledujúcom alebo aj v nasledujúcich článkoch.


len tak | stály odkaz

Komentáre

  1. skúsim ho...
    pekne si tých veľa riadkov dal dohromady :-)
    publikované: 02.03.2011 13:41:51 | autor: zara (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Believer,
    po dobrom obede si treba dať dobré vínko. Lenže ty vieš, že o takomto čase, väčšina ľudí poctivo pracuje, tak si ponúkol výborný čajík. ďakujem za pozvanie
    Výdatne sa i po ňom ciká a to je veľmi dobre nielen pre obličkárov
    publikované: 02.03.2011 14:14:47 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Belívko,
    normálne si mi tým čajom ulahodil. Pu-erh mám veľmi rada. S kolegyňou si ho denne vychutnávame.
    publikované: 02.03.2011 14:43:24 | autor: vrabciak (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. tento čajík
    som spoznala už dávnejšie, ale ak si mám vybrať jemnosť a chuť, vrátim sa k čaju rooibos..
    Minule som si kúpila pu-erh s mätovou chuťou a poriadni mi skazil chuť...asi zlý výrobca. Pekný deň prajem.
    publikované: 02.03.2011 14:45:15 | autor: vikina (e-mail, web, autorizovaný)
  5. tak dobre
    Beli, ked si o nom tak pekne tak vykonam a kupim a dam vediet ako to dopadlo..;-)
    publikované: 02.03.2011 19:50:26 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Zara
    Vyskúšaj, po treťom pokuse ti isto iste zachutí :)
    publikované: 03.03.2011 10:02:48 | autor: believer (e-mail, web, autorizovaný)
  7. Vasilisa
    Len si daj čaj ... príjemné cikanie. Ale aj tak po káve sa viac behá :)
    publikované: 03.03.2011 10:03:46 | autor: believer (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Vrabček
    Dúfam že aj dnes si vychutnáš Pu-erh ... mne došiel :)
    publikované: 03.03.2011 10:04:23 | autor: believer (e-mail, web, autorizovaný)
  9. Viki
    Veru záleži aj od toho od koho čaj kúpiš. Najlepší je ale predsa len sypaný.
    publikované: 03.03.2011 10:05:11 | autor: believer (e-mail, web, autorizovaný)
  10. jajaj
    Už si vyskúšala? :)
    publikované: 03.03.2011 10:05:42 | autor: believer (e-mail, web, autorizovaný)
  11. jajaaj
    Beli, najprv musim na nakup :(..a ja nerada nakupujem.. nakupovat chodim raz za uhorsy cas, ale sa chystam lebo zasoby dochadzaju( furt dufam ze sa stane zazrak a bude sa mi to kotit v komore a nist z toho) a uz je v zozname na cestnom mieste :) dam vediet, neboj..sama som zvedava..:)
    publikované: 03.03.2011 10:45:54 | autor: jajaj (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.